Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
30 dkg fehérbab, 25 dkg füstölt tarja, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zsír, só, finomliszt |
A világ legegyszerűbb és legtáplálóbb étele, nem véletlen, hogy a sereg étlapjára került. Igaz, hogy ők babgulyásnak dicsérték, mi harcosok csak 65 mintájú paszulynak neveztük. De tény, hogy a legjobb ételek közül való volt, amit ott adtak. Képzelhetitek a többit :-). Nemrég összejöttünk páran, harcedzett öreg szivarok, és hát természetesen szóba került a Jókai bableves és a seregpaszuly közti különbség is. Megint megbeszéltük, hogy akkor és ott a seregpaszuly nagyobb gasztonómiai élményt nyújtott, mint ma Jókai levese. Hát nézzük, mi volt az asztal öröme anno 1970: A babot kiválogattam és megmostam előző este, és beáztattam vízbe. Ha a füstölt hús erősen sós lett volna, azt is beáztattam volna. Másnap megtisztítottam a hagymákat, a fokhagymát mind lereszeltem a rántáshoz, a vöröshagymának csak kb. a harmadát, a maradékot feltettem a babbal főni. Illetve itt eltértem a hadi hagyományoktól és előbb felforraltam a babot, és leöntöttem az első habos főzővizét, a nyugodt emésztés érdekében, csak azután tettem fel a hagymával főni. Amíg a bab főtt, felkockáztam a húst kb. egycentis darabokra. Ezt a seregben feleakkorára vágták, így többnek tűnt, minden kanál levesbe jutott egy hús, csodás volt. Vagy majdnem minden kanálba, na. Ahogy vágtam a husit, már ment is bele a levesbe, hadd főjön, kb. két óra elég is volt, hogy megpuhuljon minden. A rántáshoz megforrósítottam egy tyúktojásnyi zsírt, beletettem két evőkanálnyi lisztet, jól elkevertem, kicsit pirítottam, majd hozzáadtam a lereszelt hagymákat. Két keverés, és felöntöttem hideg vízzel, elkevertem simára, és máris a forró levesben kötött ki, bősz kevergetések közepette. Két perc forralás, és kész is. (Csipetke nincs, ezen sokat vitatkoztunk, mert volt, aki kapott bele annak idején, de leszavaztuk a kopaszokat.) Azért egy kanálnyi aprított petrezselyem levelet dobtam bele, de ez nem rontott a történelmi ízeken. És megtörtént a csoda, a kőkorszaki primitív leves, amiben csak bab és füstölt hús volt, nélkülözve szalonnát, kolbászokat, virslit, csülköt, csipetkét, tejfölt, satöbbit - finom volt, ízlett öregnek és fiatalnak egyaránt! Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Na, ez már valami. A legegyszerűbb s a legjobb is.